In onze vorige nieuwbrieven hebben we u al verteld over onze vernieuwde aanpak om kandidaten zo snel mogelijk te begeleiden naar een duurzame werkplek; de kortste route naar werk. We hebben daarvoor in Ermelo een Arbeidsonderzoekscentrum, een Basisacademie en een Sprintacademie. Tevens hebben we vakacademies. We zijn nu een aantal maanden verder en willen u graag laten weten hoe het er nu voor staat.

In het Arbeidsonderzoekscentrum doorloopt een kandidaat een kort traject. Onze toegepast psycholoog helpt daarbij. De kandidaat maakt testen, voert gesprekken en door het gebruik van diverse nieuwe, technologische ontwikkelingen (zoals de VR-bril en game-based assessments) ontdekken we wat iemand kan, leuk vindt en waar hij/zij nog hulp bij nodig heeft. Na het maken van de testen, krijgt de kandidaat een gesprek en op basis daarvan kunnen we goed zien welke baan het beste bij deze persoon past. De ervaring laat nu zien dat uit de testen duidelijk blijkt wie iemand is. De kandidaten herkennen zich ook in de uitslag. En dat is mooi!

Basisacademie
William is één van de eerste kandidaten die opgeroepen werd om naar het Arbeidsonderzoekscentrum te komen. Hij ontving al 6 jaar een uitkering van de gemeente en wilde dolgraag aan het werk. William: ‘Ik vond vanaf het begin alles heel duidelijk. Er was eerst een informatiebijeenkomst en daarna ging ik verschillende opdrachten en testen maken om te bekijken wat ik kan. Spannend was het wel! Ik wist natuurlijk helemaal niet wie ik tegen ging komen, maar ik voel me nu helemaal op mijn gemak. Na het traject in het Arbeidsonderzoekscentrum, ben ik nu gestart in de Basisacademie van Inclusief Groep. Ik ben daar vooral bezig met het opbouwen van mijn uren. En als ik zover ben, wil ik graag doorstromen naar de Post academie om daarna als postbode aan het werk te gaan. Ik heb er alle vertrouwen in dat ik weer aan het werk kom.’

Sprintacademie
Als de stap naar werk niet zo groot is, gaan kandidaten gelijk door naar de Sprintacademie. Hier krijgen ze workshops, trainingen, ontmoetingen met uitzendbureaus en werkgevers en gaan ze zelf aan de slag met hun cv. Doel is om een baan te vinden in een sector waar veel werk in is.

De kandidaten werken niet alleen in groepen, maar krijgen ook individuele begeleiding. Ondertussen zijn er al meer dan 30 personen uitgestroomd naar een betaalde baan bij onder andere het ziekenhuis Sint Jansdal, Hellema Kleurkaarten en KFC.

Hieronder lees je het verhaal van Nathan die nu aan het werk is bij KFC.

Trotse Nathan onderdeel van de KFC familie

Nathan gaat niet met heel veel plezier naar school. Het leren gaat hem namelijk moeilijk af. Hij vindt het daarom niet erg om na het behalen van zijn diploma te stoppen met school en te gaan werken. Hij start als vrijwilliger bij Kringloopwinkel de Basisz in Zeewolde. Hij probeert wat externe werkplekken, maar het gaat elke keer niet goed. Omdat het vinden van een baan lastig is, krijgt hij ondersteuning van Inclusief Groep. Gedurende het traject wordt duidelijk dat Nathan in aanmerking komt voor een indicatie banenafspraak. De aanvraag wordt gedaan en toegekend.

KFC
Nathan wordt via zijn consulent attent gemaakt op een baan bij KFC in Harderwijk. Hier zoeken ze een medewerker om gasten te ontvangen. Dit klinkt hem als muziek in de oren, daar hij op zijn vrijwilligerswerk ook veel contact heeft met mensen. Nathan krijgt een proefplaatsing en gaat voor 32 uur per week aan de slag. Hij komt elke dag met de bus vanuit Zeewolde naar Harderwijk en heeft een goede klik met de regio manager die blij is dat er nu eindelijk iemand is met wie hij over voetbal kan praten.

Breder inzetbaar
Nathan krijgt na een maand een contract en is ondertussen veel breder inzetbaar. Hij ruimt in de ochtend het afval op rondom het restaurant en vult daarna de voorraad aan. Als het nodig is, springt hij bij in de drive. Een jobcoach van Inclusief Groep wordt ingezet om de voortgang te bewaken.

Nathan was wellicht zelf nooit op het idee gekomen van deze baan, maar door te kijken naar interesses en gewoon te proberen, blijkt hij prima te passen binnen de KFC familie.