Op 20 september organiseerde Inclusief Groep een symposium over de krapte op de arbeidsmarkt. Een dag later maakte UWV bekend dat alle sectoren van de economie daar nu door geraakt worden. Het vraagstuk is belangrijk en urgent.

Genoeg reden dus om breder te denken dan aan de alleen maar de voor de hand liggende oplossingen.

Beter leren vissen heeft dus niet zoveel zin meer. Het helpt wel als we de vijver vergroten. Hoe kunnen we mensen die nu nog langs de kant staan zó ondersteunen en verleiden dat ze wel mee gaan doen? Vanuit hun eigen ervaringen namen de sprekers ons mee om te denken in nieuwe mogelijkheden en dus nieuwe kansen!

Natuurlijk zijn er altijd randvoorwaarden die het Rijk, UWV of de gemeenten moeten invullen. Maar ook als werkgever en ondernemer valt er nog wel wat meer te doen, zoals:

  • Netwerken en collega bedrijven, ook uit andere sectoren, benutten om met elkaar pieken en dalen op te vangen, waarmee je wel je eigen personeel houdt.
  • Ervoor kiezen om een deel van je rendement en tijd te investeren in het opleiden en begeleiden van nieuwe collega’s. Als dat collega’s zijn met een afstand tot de arbeidsmarkt, kan je ook een externe jobcoach inzetten.
  • Je werkpakket anders indelen en organiseren, zodat er taken overblijven die ook door anderen gedaan kunnen worden, of die je makkelijker kunt uitbesteden.
  • Inzetten op innovatie. Met soms beperkte aanpassingen en investeringen kunnen mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt meer dan je denkt. Zo breng je de arbeidsmarkt dichterbij die mensen.

Het was een inspirerende avond (zie persbericht in deze nieuwsbrief). Iedereen begrijpt dat simpele oplossingen er niet zijn. Ook begrijpt men dat mensen, die wat meer afstand hebben tot de arbeidsmarkt en die nu nog niet aan het werk zijn, extra begeleiding en ondersteuning nodig hebben. Dat is ook het eerlijke verhaal. En ja, dat kost soms echt wat extra’s.

Maar de arbeidsmarkt is nog niet helemaal opgedroogd. We moeten alleen op andere plaatsen graven en soms een spade dieper! En wie weet vind je goud!

PS: Inmiddels hebben we vanuit Inclusief Groep gesprekken gevoerd met alle (nieuwe) wethouders van de Noord-Veluwe. Onze ervaring is dat alle colleges het grote belang van een gezonde arbeidsmarkt zien. Er wordt veel werk verzet om ook mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt te laten participeren. Met beperkte middelen vanuit het Rijk en met een toenemende ondersteuningsbehoefte voor deze mensen, is dat geen eenvoudige opdracht. Samen met gemeenten, gemeenteraden en ambtenaren van deze gemeenten, zetten we de schouders eronder! Voor een gezond sociaal, maatschappelijk én economisch rendement!

 Risco Balkenende
Algemeen directeur