Veel mensen vinden hun weg op de arbeidsmarkt vanzelf. Maar dit is niet voor iedereen weggelegd. Er is een grote groep mensen dat een (grote) afstand heeft tot werk. Bij deze groep is het belangrijk om goed zicht te hebben op eventuele knelpunten, talenten en skills en hoe deze aansluiten op werksoorten. Door aan de voorkant een aantal zaken goed in beeld te hebben, kan een beter passend vervolgtraject worden ingezet. Ook is dan helder welke werksoorten goed aansluiten en kan worden gekeken hoe een vacature meer passend gemaakt kan worden.

Start van een traject begint bij het Arbeidsonderzoekscentrum

Het belang van een goede ‘diagnose’ aan de voorkant wordt steeds meer gezien en onderstreept. Inclusief Groep zet hier dan ook volop op in. Gemeentelijke kandidaten starten bij Inclusief Groep met een periode van Oriëntatie & Diagnose in het Arbeidsonderzoekscentrum. Inclusief Groep maakt hierbij gebruik van verschillende instrumenten en methodieken en van de nieuwste technologieën, zoals VR-brillen en game-based assessment.

Veel interesse voor onze aanpak vanuit andere organisaties

Inclusief Groep is in staat om een goede en gefundeerde indruk van de kandidaat te krijgen bij de start van zijn traject. Dit valt niet alleen onze eigen gemeenten op, maar ook andere partijen en organisaties. Inclusief Groep krijgt de laatste tijd regelmatig bezoek van organisaties die kennis willen maken met onze aanpak. Er zijn diverse scholen op bezoek geweest, het Regionale Mobiliteits team heeft een kijkje genomen en ook een grote groep professionals vanuit de Arbeidsmarktregio Achterhoek. De bezoekers reageren zeer enthousiast op deze aanpak en nemen kennis mee terug naar hun eigen regio of organisatie.

Kennis en ervaringen uitwisselen

Naast dat Inclusief Groep trots is op het gegeven dat hun aanpak wordt gezien en gewaardeerd, vindt ze het ook erg belangrijk om kennis te delen en ervaringen uit te wisselen. Op deze manier horen we van andere organisaties over hun aanpak en kunnen we leren van elkaar.