Wie kent inmiddels niet de posters van de bekende Zwolse kunstenaar Ronald A. Westerhuis. Aan het begin van de Corona crisis heeft hij een enorm groot bord op zijn atelier gehangen met daarop de tekst: HEB LIEF.

Als je nu door Zwolle zou rijden, dan kom je deze tekst op allerlei plaatsen tegen; op de ramen bij huizen, op kantoren, bij winkels en scholen. Het is een prachtige oproep in deze bijzondere tijd. Elke dag een oproep om er weer het beste van te maken!

HEB LIEF is een oproep aan ons hart. Bij Inclusief Groep verbinden we dat aan de oproep aan ons hoofd en onze handen: BEN PROFESSIONAL.

Vanuit overtuiging en vanuit liefde het goede te doen voor de doelgroepen waarvoor wij aan het werk zijn. Soms is dat inderdaad een kwestie van lange adem en veel geduld. Maar het is ook steeds een kwestie van een goede professionele aanpak en goede samenwerking.

In deze nieuwsbrief gaan we in op de vraag hoe we mensen goed bemiddeld krijgen om aan het werk te kunnen bij bedrijven.

De week van de 1000 voorbeelden is daarbij een mooi voorbeeld: het begint vaak bij ondernemers die vanuit hun hoofd én vanuit hun hart, werk bieden aan mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt. Eigenlijk zijn het ondernemers die van hun kant die afstand verkleinen. Die bereid zijn om extra inspanningen te doen om Inclusief werkgever te zijn. Alle respect en waardering daarvoor als je zo werkgever wilt zijn! We hopen dat de 1000 voorbeelden inspirerend zijn voor andere werkgevers!

Om de brug te slaan tussen werkgevers en al die organisaties die mensen ondersteunen in hun ontwikkeling richting de arbeidsmarkt slaan we op de Noord-Veluwe de handen ineen. Er zijn nogal wat partijen betrokken bij dat proces: gemeenten, UWV, Veluwe Portaal, Landstede, Inclusief Groep, etc. Voor de werkgever is het belangrijk dat we daar wat duidelijkheid in verschaffen. Zodat we goed vindbaar en bereikbaar zijn. We richten ons daarbij op die sectoren in de markt waar de kans op slagen groot is, namelijk die sectoren waar ook in deze periode van coronacrisis nog steeds vraag is naar personeel. Denk aan de bouw- en technieksector, de zorg, de schoonmaak, etc.

De overheid werkt aan mogelijkheden om bedrijven die meer doen voor milieu en mens de status van BVm te geven; (BVm staat voor een maatschappelijke BV). Vanuit Cedris, de koepel organisatie voor inclusieve arbeid en vanuit MKB-Nederland wordt er in Den Haag op aan gedrongen dat het gaat om het milieu én de mens. Ook zijn er mogelijkheden om als bedrijf een PSO certificaat te halen als je met meerdere mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt werkt.

Op zich een prima ontwikkeling, maar er zijn gelukkig veel ondernemers op de Noord-Veluwe, juist ook veel MKB-bedrijven, die niet gaan voor een certificaat maar ‘gewoon’ van uit hun hart ook mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt willen helpen. En dan mag het mes ook aan twee kanten snijden, dat mag ook een voordeel voor de ondernemer betekenen!

Dat is zaken doen met hart én hoofd én handen! Veel succes daarbij! BEN PROFESSIONEEL en HEB LIEF