Het gevoel van saamhorigheid doet het goed!

De Hogeschool Arnhem en Nijmegen heeft onderzoek gedaan naar hoe gemeenten social media gebruiken. Eén van de bevindingen is dat berichten waarin “wij” wordt gebruikt positief worden ontvangen. Het is opmerkelijk dat juist in een tijd van polarisatie, berichten met “wij” veel positieve reacties krijgen.

Waarde van “wij” bij Inclusief Groep

Bij Inclusief Groep vinden we dit overigens niet heel verrassend. Als bedrijf hechten we veel waarde aan het denken in termen van “wij”. De zin “De omgeving van de mens is de medemens” staat al lange tijd op onze gevel en wordt actief in praktijk gebracht.

Positieve voorbeelden in tijden van polarisatie

In een periode waarin sommige medewerkers moeite hadden om fatsoenlijk rond te komen vanwege hoge inflatie en energiekosten, hebben collega’s de stichting ‘Geef Inclusief’ opgericht. Dit is een prachtig initiatief dat het omzien naar elkaar concreet maakt!
Het is waardevol om te blijven zien dat, ondanks de polarisatie, er nog steeds voorbeelden zijn van verbondenheid, ontmoeting en samenwerking. Dan zijn we het misschien niet altijd met elkaar eens, maar blijven we elkaar zien als medemensen.

De kracht van face-to-face communicatie

Meer gebruik van “wij” op social media zal hier zeker aan bijdragen. Maar voor mij gaat er niets boven persoonlijke ontmoetingen. Face-to-face met elkaar praten en elkaar in de ogen kijken. Dat is ook het idee achter onze aankomende Valentijnsborrel. Het is een gelegenheid om met al onze relaties te praten, elkaar te leren kennen en gekend te worden. Een ontmoeting met mensen die allemaal bijdragen aan inclusief werken en zo het gevoel van saamhorigheid in de samenleving versterken.

Rapport over kosten en baten van inclusieve arbeid

Binnenkort komt er een rapport uit over de kosten en baten van inclusieve arbeid. Ik geloof niet dat we alle waarden en belangen van de samenleving in geld kunnen uitdrukken, maar als we het toch proberen, blijkt uit dit rapport dat we er als samenleving echt beter van worden als we het gevoel van saamhorigheid in onze economie versterken.
Meer mensen die meedoen, betekent minder zorgkosten, meer welvaart en meer welzijn! Het rapport komt ook op de tafel van de formateur. Ik ben benieuwd hoe een nieuw kabinet dit zal ondersteunen.
Het streven om de stichting ‘Geef Inclusief’ overbodig te maken, lijkt me een mooi doel voor 2024!

Ik hoop jou ook binnenkort te ontmoeten!

Risco Balkenende
Algemeen directeur