Hoe zet je technologische innovatie in voor een inclusieve arbeidsmarkt? Deze vraag stellen wij ons vaak binnen Inclusief Groep. Innovatie staat bij ons hoog op de agenda en dat is niet voor niks. Inclusief Groep ziet technologische innovatie als verbinding tussen de groep mensen die een afstand hebben én de arbeidsmarkt zelf. Sterker nog…. Het is een deeloplossing voor de krapte op de arbeidsmarkt.

Vanuit deze overtuiging zijn er binnen de verschillende werksoorten van Inclusief Groep technologische innovaties gestart. Het implementeren van dergelijke innovaties vergt de nodig aandacht en gaat niet altijd zonder slag of stoot. Soms mislukt de uitvoering, soms is er weerstand. Maar door het opdoen van verschillende ervaringen, ontstaat er binnen de organisatie een innovatieve cultuur die zeker van belang is om de connectie met de wereld om ons te hebben en te houden.

Taakverrijking

Een veel gehoord geluid is dat innovatie taakverarming betekent. Voor Inclusief Groep is het juist de uitdaging om een taakverrijking te realiseren door innovatie. En dat dit ook echt zo is, hebben we ervaren door de verschillende innovatieve projecten die binnen Inclusief Groep zijn ontwikkeld. Wij zetten technologie in zodat medewerkers breder inzetbaar zijn en zich verder kunnen ontwikkelen.

Het is belangrijk om vanuit verschillende perspectieven naar innovatie te kijken waardoor de werelden van inclusie en technologie op een mooie manier samenkomen. Zo ontdek je elke keer weer nieuwe innovatieve mogelijkheden.

Inclusief Groep was één van de genomineerden van de Veluwse Innovatieprijs, omdat Inclusief Groep technologie inzet zodat medewerkers breder inzetbaar zijn en zich verder kunnen ontwikkelen.

De jury over Inclusief Groep:

Technologische innovatie als verbinding tussen de groep mensen die een afstand heeft én de arbeidsmarkt zelf. Mens en technologie verbinden is volgens Inclusief Groep geen taakverarming, sterker nog, het zorgt voor taakverrijking: door technologie worden medewerkers breder inzetbaar en kunnen zich verder ontwikkelen. De vakjury is onder de indruk van de innovatieve cultuur en de gedrevenheid om elke keer opnieuw te kijken naar wat wél mogelijk is om mensen met plezier te laten werken. Duurzaam ondernemen op een ander manier waardoor medewerkers niet uitzien naar het weekend, maar naar de maandag.

Al met al zijn we blij met deze nominatie. Het is een stimulans om verder in te zetten op een inclusieve arbeidsmarkt, waarbij de verbinding met ondernemers van essentieel belang is. Hieronder een kort filmpje waarin te zien is, hoe Inclusief Groep technologische innovatie inzet om medewerkers breder inzetbaar te maken en zich verder te kunnen ontwikkelen. Speciaal gemaakt voor de Veluwse Innovatieprijs.

Hieronder enkele voorbeelden van innovatieve projecten binnen Inclusief Groep

Cobot binnen unit Productie en Elektro

Op de unit Productie in Nunspeet heeft een cobot gestaan die de kwaliteitscontrole deed voor de ringen van Georg Fischer. Deze cobot is ontwikkeld door Hellebrekers, onze strategische samenwerkingspartner.  De kwaliteitscontrole is heel nauwkeurig en moeilijk werk. Door inzet van de cobot zouden meer mensen dit werk kunnen gaan doen. Helaas waren hier toch nog wat problemen, waardoor dit project is stopgezet. Innoveren betekent soms ook dat iets niet lukt. Klik op de foto en bekijk de film over de cobot.

Samen met Hellebrekers is gekeken waar we de cobots wel voor zouden kunnen gebruiken.  Sinds kort staan op de unit Elektro in Harderwijk twee Cobots (coöperatieve robots).  Op de unit Elektro in Harderwijk zetten medewerkers eiertikkertjes (probes genaamd) met de hand in elkaar. Deze probes zijn bedoeld voor een bedrijf dat eiersorteermachines produceert. Het werk is noodzakelijk, maar wel wat eenvoudig en repeterend van aard.
Hellebrekers heeft met ons meegedacht hoe we het werk uitdagender kunnen maken met behulp van automatisering.

Vanuit dit uitgangspunt zijn door Hellebrekers twee cobots geprogrammeerd die met onze medewerkers gaan samenwerken. De medewerkers vullen de mallen met de verschillende onderdelen en de cobots doen de rest.

Inclusief Groep zet op deze manier technologische innovatie in, zodat medewerkers breder inzetbaar zijn en zich verder kunnen ontwikkelen.

Beamertechnologie

Binnen de unit Productie in Ermelo werken we met een beamer. Door deze beamer zie je stap voor stap hoe je een meterkast in elkaar moet zetten. Via de beamer komt namelijk precies in beeld wat je op welk moment moet doen. Door deze techniek te gebruiken, kunnen nu meer medewerkers dit werk doen. Dit project doen we samen met TNO. Op dit moment wordt gekeken of we het ook kunnen gebruiken voor andere werkzaamheden. Klik op de foto en bekijk hoe de beamertechnologie werkt.

Digitale Buddy binnen Post

Bij Inclusief Groep werken we met mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt. Het is daarom extra belangrijk dat we contact hebben met onze medewerkers. Bij de Post werken de medewerkers zelfstandig en vaak alleen. Ze gaan alleen de weg op, om de post te bezorgen.  Een middel om op een laagdrempelige manier contact te hebben met de medewerkers die de weg op gaan is de digitale buddy. Voor de post is nu een buddy app ontwikkeld.

De digitale buddy heeft meerdere doelen. Door inzet van digitale mogelijkheden wordt het eenvoudiger om medewerkers die buiten de deur aan het werk zijn te helpen in de begeleiding en aansturing van werkzaamheden. Zo kan er  sneller en adequater begeleiding plaatsvinden. Ook is het een middel om medewerkers snel en makkelijk te informeren over diverse onderwerpen.

Een ander belangrijk doel is dat medewerkers ook leren omgaan met apps, omdat in andere leefgebieden de inzet van apps  steeds vaker wordt toegepast. We doen dit in eerste instantie voor de post, maar de bedoeling is dat we het uitbreiden naar bijv. ook gedetacheerde medewerkers.  Na de zomer starten we met een pilot.

Groen App

Binnen de unit Groen starten met de Groen-app (ontwikkeld door Anchiano). De Groen-app bevat veel nuttige en bruikbare functionaliteiten waarmee het dagelijkse werk van de medewerkers in het Groen vereenvoudigd, inzichtelijk en transparant wordt gemaakt. In de app wordt duidelijk gemaakt wat er moet gebeuren, waar en vooral hoe. De communicatie over het onderhoud van de groenvakken en alles wat hier mee samenhangt, verloopt via de app op een snelle en eenvoudige manier. Technologie helpt dus om mensen aan het werk te krijgen. We gaan binnenkort starten met een pilot bij een paar gemeenten. Op de foto de ondertekening van de samenwerking met Anchiano door Gert-Jan Gerrits, bedrijfsdirecteur Inclusief Groep (rechts) en Bob Westerink van Anchiano (links).

VR brillen binnen Re-integratie voor beroepenoriëntatie

Inclusief Groep is steeds in ontwikkeling. We sluiten aan op veranderingen in de arbeidsmarkt, nieuwe professionele inzichten en actuele innovaties. Onze gewijzigde aanpak noemen we ‘De kortste route naar werk’, want we helpen kandidaten graag zo snel mogelijk aan werk. Dat is goed voor hen én voor bedrijven.

In het Arbeidsonderzoekscentrum doorloopt de kandidaat een kort traject van zo’n 2 weken. Onze toegepast psycholoog helpt daarbij. In dit traject ontdekken we wat de kortste route naar een duurzame werkplek is. Er vinden praktijkoefeningen en specifieke testen plaats. Maar we passen ook nieuwe technologische ontwikkelingen toe zoals de VR-bril.

Door het werken met VR-brillen, kunnen kandidaten zich een beeld vormen hoe werken in bijvoorbeeld de zorg of het Groen eruit ziet, zodat ze de juiste keuze kunnen maken. Zo ervaart de kandidaat snel en eenvoudig de sector die het beste past.

VR brillen binnen Re-integratie t.b.v. sollicitatietraining

Mensen met afstand tot de arbeidsmarkt een sollicitatietraining laten volgen via Virtual Reality (VR) is in ontwikkeling. Hoe leg je als arbeidsconsulent of trainer uit hoe solliciteren met de VR-bril werkt, dat zal je zelf moeten ervaren. Vanaf maart 2022 is een consortium met daarin Inclusief groep, IJmond Werkt!, Leerwerkbedrijf Lucrato, Saxion, Weener XL en KIT bezig met de ontwikkeling van VR sollicitatietraining.

Zodra je de VR bril opzet ben je in een virtuele omgeving (kantoor van een bedrijf). Hier heb je een gesimuleerd persoon voor je zitten, bijvoorbeeld Hans van Inpak BV. Met Hans voer je een sollicitatiegesprek. Je kunt aan de verbale en non verbale communicatie merken of Hans enthousiast is. Na afloop van het gesprek ontvang je een telefoontje waarin je krijgt te horen of je bent aangenomen of niet. Als alles is afgerond krijg je een feedbackvenster waarin staat wat je goed hebt gedaan en waar je verbeterpunten liggen. Zo kunnen mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt worden voorbereidt op een sollicitatiegesprek.

Op de hoogte blijven van deze ontwikkelingen? Kijk dan op de site van Kennisalliantie Inclusie en Technologie.

Game-based assessment binnen Re-integratie

Inclusief Groep is een pilot gestart met IVY Works. IVY Works ontwikkelt game-based assessments. Met dit instrument krijg je snel een goed beeld van de soft-skills en de verborgen talenten van kandidaten. Zo wordt duidelijk of een kandidaat echt geschikt is voor een bepaalde functie. Niet door vragenlijsten in te vullen, maar door het spelen van games!

Bij game-based assessments (wetenschappelijk gevalideerd) spelen kandidaten games, waarvan de resultaten zowel inzicht geven in cognitieve, sociaal emotionele en basisvaardigheden als in persoonlijke drijfveren en interesses. Voor jongeren is deze methode erg toegankelijk, want zij spelen liever een spel dan dat zij een vragenlijst moeten invullen.

IVY Works is bezig met verdere ontwikkeling zodat het spel ook voor statushouders ingezet kan worden. Klik hier voor meer informatie.

Kansberoepenzuil binnen Re-integratie

In de Sprintacademie in Ermelo staat een Interactieve Kansberoepenzuil als nieuwe innovatieve matchmaker. Deze nieuwe tool is ontwikkeld en gefinancierd door Arbeidsmarktregio Stedendriehoek en Noordwest Veluwe. De Kansberoepenzuil is een interactieve applicatie met touchscreen met veel video’s  over verschillende beroepen en bedrijven. Deze video’s geven werkzoekenden op virtuele wijze een kijkje in de keuken van een groot aantal bedrijven. Werkzoekenden krijgen in één oogopslag een ruimer beeld van de mogelijkheden in meerdere branches. Zeker in deze tijd van online ontmoetingen biedt de kansberoepenzuil nieuwe mogelijkheden aan werkgevers in hun zoektocht naar werknemers.

De digitale zuil vergelijkt op interactieve wijze alle kansrijke beroepen op basis van hard skills en soft skills. De beroepen worden geselecteerd op basis van wat kandidaten kunnen en niet op wat ze gewend zijn om te doen. Daarmee vergroot de kansberoepenzuil niet alleen de slagingskans, maar ook het zoekbereik van kandidaten naar werk.

Er staan al heel veel video’s van verschillende beroepen en bedrijven in de kansberoepenzuil. Wij gaan deze nu uitbreiden met video’s van bedrijven uit onze regio waar vacatures zijn. Zo kunnen de bedrijven zich op een toegankelijke manier presenteren aan de werkzoekenden in de Sprintacademie. Voor de kandidaten is het een toegankelijke manier om kennis maken met de vele mogelijkheden die er zijn.