De lente is begonnen! Altijd een prachtige periode waarin de natuur tot leven komt, vogels hun nesten bouwen en bomen volop in bloei staan. Bovendien dit jaar een periode waarin alle coronamaatregelen opgeheven zijn en niet alleen de natuur, maar ook de samenleving weer opbloeit.

Wat een schril contrast met alle dramatische beelden vanuit het oorlogsgebied in Oekraïne. Wat een drama, wat een leed en een ongekende humanitaire ramp in Europa. Een periode waarin vluchtelingen naar Nederland komen, het consumentenvertrouwen tot een diepte punt daalt en veel mensen kampen met hoge brandstof- en energieprijzen en de gevolgen van inflatie.

Inclusief Groep helpt mensen die extra ondersteuning nodig hebben om hun plek op de arbeidsmarkt in te nemen. We ondersteunen ze op weg naar een goede werkplek bij bedrijven en als dat nog niet lukt, bieden we ze zelf een (tijdelijke) baan. Veel van deze mensen komen zo uit de bijstand, maar leven nog steeds van een minimaal inkomen. Deze groep wordt hard getroffen door inflatie en hoge brandstof- en energieprijzen. Het woon-werkverkeer is voor sommigen een bijna te grote last geworden. De vergoeding vanuit de cao is absoluut niet voldoende om dit op te vangen. Dat gaat ons enorm aan het hart.

Tegelijkertijd zetten we alles op alles om toch zoveel mogelijk mensen te helpen aan een baan. Het bedrijfsleven heeft een groot tekort aan arbeidskrachten en we proberen zoveel mogelijk bij te dragen om dat op te lossen.

Ons pleidooi aan de overheid is: laat werken zo aantrekkelijk mogelijk blijven voor mensen en kom snel met oplossingen voor mensen die dat het hardst nodig hebben. Zodat werken echt loont, ook met stijgende kosten!
NB: Inmiddels is duidelijk dat de accijns op brandstof tijdelijk wordt verlaagd, maar die is onvoldoende om de kostenstijging te compenseren. 

Als Inclusief Groep blijven wij ondertussen doen waar we goed in zijn. Voor en namens gemeenten, en samen met veel andere ketenpartners, zo veel mogelijk mensen helpen om te (gaan) werken! Zodat het toch echt een beetje lentegevoel blijft!

Risco Balkenende
Algemeen directeur