Op een industrieterrein in Harderwijk is het pand gevestigd van Holland Dredge Design. Dit bedrijf maakt baggerschepen en biedt een werkplek aan Maher (35) uit Syrië. In zijn eigen land had hij een horloge winkel en was hij loodgieter én elektricien. In Nederland wilde hij dolgraag aan het werk en dat was voor Jan Bosman genoeg om hem een kans te bieden. Maher liep eerst stage tijdens zijn Entree opleiding, maar met een diploma op zak, kon een betaalde baan niet uitblijven.

Maher is erg leergierig. Woorden die hij niet kent, schrijft hij op in een boekje zodat hij kan oefenen. En elke week krijgt hij bezoek van zijn jobcoach van Inclusief Intervens die hem ook dingen leert over de Nederlandse cultuur. Zijn werkgever heeft intussen ingevoerd dat er voortaan op vrijdag eten wordt besteld wat Halal bereid is. Op die manier worden de culturen bij elkaar gebracht en voelt Maher zich steeds meer op zijn plek.

Straks gaat hij één avond per week naar het Deltion college het vak van verspanen te leren op niveau 2. De rest leert hij bij Holland Dredge Design. Maher woont met zijn vrouw en kind in Harderwijk. Zij leert voor tandartsassistent, dus het zal niet lang meer duren voordat beide ouders een leuke baan hebben en hier hun leven verder vorm kunnen geven.

 Jan Bosman: ‘Als iemand wil werken, kan hij bij mij het vak leren. Ik zie in Maher een gemotiveerde medewerker. Hij krijgt van mij daarom alle ruime om te leren.’