Marco had zelf ook niet verwacht dat hij zou staan waar hij nu staat. Met veel plezier werkt hij namelijk bij een sportschool als personal trainer. ‘Terwijl ik op school veel moeite had om mee te komen en vaker thuis zat dan zou moeten.’ Hij voelde op een bepaald moment zelf dat het niet langer kon en meldde zich aan bij Care&Work* van Inclusief Groep. Hij kreeg een jobcoach, snuffelde op verschillende afdelingen en vond uiteindelijk een baan als autopoetser bij Koopman Fleetforce in Putten.

Geleerd om te werken

‘Daar heb ik geleerd om samen te werken met collega’s. Ik voelde dat ik ertoe deed. Dankzij mijn jobcoach van Inclusief Groep verbeterde ik mijn basis werknemers-vaardigheden en leerde ik om écht te werken.’ Koopman was ook enthousiast over Marco en bood hem in 2022 een vast contract aan. ‘Dat was een bijzonder moment en daar ben ik nog steeds heel trots op.’

Sporten

Marco begon in zijn vrije tijd meer te sporten en richtte zich voornamelijk op het powerliften. Omdat hij meer kennis kreeg van dit onderdeel, kreeg hij ook steeds vaker vragen hierover van anderen. ‘Toen merkte ik dat ik heel goed dingen over kan brengen aan anderen. En heel voorzichtig ontstond het idee om hier mijn werk van te maken.’

Werken met handen of hoofd

Marco moest hiervoor wel een opleiding volgen en dat was in het begin best spannend. ‘Ik dacht altijd dat er 2 soorten mensen zijn: mensen die kunnen werken met hun handen en mensen die kunnen werken met hun hoofd. Omdat ik niet goed kon leren, was ik ervan overtuigd dat ik alleen met mijn handen kon werken. Nu blijkt dat ik wel degelijk kan leren. Dat geeft heel veel energie.’

Ik maak het verschil

Marco heeft zijn opleiding afgerond en heeft een baan aangeboden gekregen bij de sportschool waar hij stage liep. Hij heeft hier nu een reguliere baan voor 25 uur per week zonder extra begeleiding en/of subsidie en helpt mensen via het powerliften hun doelen te behalen: ‘Ik heb iemand begeleid die wedstrijden powerliften doet en dankzij mij beter is geworden. Ik merk dat ik het verschil kan maken en anderen kan helpen. Ik had nooit gedacht dat ik zo van betekenis kon zijn.’

(* )De mensen die bij Care&Work aan het werk zijn, krijgen een traject op maat aangeboden met als doel te onderzoeken of zij door kunnen groeien naar betaald werk of dat arbeidsmatige dagactiviteiten (werk zonder salaris, maar met uitkering) meer passend is. Na een veilige start bij Care&Work kunnen de kandidaten binnen het gebouw van Inclusief Groep stage lopen en bemiddeld worden naar een baan bij een externe werkgever. Klik hier voor meer informatie over Care&Work