Dankzij social return aan het werk

“Werkinfrastructuur inzetten om mensen aan de slag te helpen”


30-06-15 - Hoe zorg je er als gemeente voor dat je mensen vanuit de uitkering aan het werk helpt? Eén manier is om ze een stage aan te bieden in de groenvoorziening, zodat ze van hieruit vervolgstappen kunnen zetten. De gemeente Elburg werkt daarvoor samen met Inclusief Gresbo en SIGHT Landscaping.

De Somalische Mahamed kwam vijf jaar geleden naar Elburg. Hij deed de inburgeringscursus en wilde dolgraag zijn gezin laten overkomen. Vorig jaar was het zover en werd hij herenigd met zijn vrouw en acht kinderen.

Hennie de Vos, arbeidsconsulent van de gemeente Elburg: “We hebben huisvesting voor het gezin geregeld en de kinderen gingen al snel naar school, de oudsten eerst via een schakelklas. Maar integreren en de taal leren doe het je makkelijkst via werk en dat had Mahamed niet. Daarom hebben we een stageplek gezocht en gevonden in de Groenvoorziening. Dat liep naar ieders tevredenheid, waardoor hij na een half jaar een verlenging in de vorm van een arbeidscontract heeft gekregen. Mahamed werkt nog steeds in het team van SIGHT Landscaping en Inclusief Gresbo en het gaat uitstekend”.

Actief

Jobcoach Freddy Smit: “Werk biedt mensen het beste perspectief op een gezonde toekomst. De gemeente Elburg zet zich actief in om mensen met een uitkering naar werk te begeleiden. Met een persoonlijke benadering en door middel van social return. De gemeente stelt dan bij aanbestedingen de voorwaarde dat mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt worden ingezet bij de uitvoering van de opdracht, zoals bij SIGHT en Gresbo. Daarmee kunnen we mensen vanuit een uitkering makkelijker laten instromen in het arbeidsproces".

Fluitend

Ook Elburger Teunis Klock is via de gemeente weer aan het werk gekomen. Een paar jaar geleden is hij gestopt met zijn mobiele fietsreparatiebedrijf. Na een korte periode in de bijstand kon hij voor een stage terecht in hetzelfde groenteam van SIGHT en Gresbo als Mahamed. Daar waren ze enthousiast over zijn inzet en prestaties. Toen er een reguliere baan vrijkwam bij Gresbo Post, solliciteerde hij meteen en werd aangenomen. Sindsdien gaat hij vijf dagen per week de post bezorgen in Wezep. “Ik vind het geweldig om hier te werken, echt een topbedrijf met fijne collega’s. Maar dat vond ik ook in de groen hoor. Ik ben reuze blij met deze kans en ga fluitend naar mijn werk!"

Teunis en Mahamed zijn elkaar niet uit het oog verloren. Teunis: “Toen ik hoorde dat Mahamed zijn gezin over mocht laten komen, was ik heel blij voor hem. Hij heeft nog een deel van de huisraad van mijn overleden vader gekregen. Pannen en meubilair, hij kon alles goed gebruiken. Ach, zo helpen we elkaar hè”.

Schakel

Inclusief Gresbo en SIGHT Landscaping hebben de krachten gebundeld in de samenwerking voor de gemeente Elburg. Vanuit gemengde groenteams willen zij een bijdrage leveren als schakel naar werk en mensen vanuit de Participatiewet, bijstand, WIA of Wajong aan het werk te helpen.

Henk Vrijhof, regiodirecteur SIGHT Landscaping: “We zorgen hierbij voor een goede mix van de teams en bekwame leiding zodat mensen zich verder kunnen ontwikkelen”.

Gert-Jan Gerrits, directeur van Inclusief Gresbo: “We willen samen met gemeenten de aansluiting van mensen op de arbeidsmarkt realiseren door hiervoor onze werkinfrastructuur in te zetten en daarnaast in te zetten op ontwikkeling en vakvaardigheden. Dat kan heel goed in de groenvoorziening, maar daarnaast ook in de schoonmaak, post, verpakken en flexpool. Hiermee creëren we een meerwaarde voor de regio”.

Op de foto: Gert-Jan Gerrits, directeur Inclusief Gresbo en Henk Vrijhof, regiodirecteur SIGHT Landscaping.

.