Gemeente start huis-aan-huis inzameling van plastic verpakkingsafval


10-12-08 - Inclusief Gresbo Post bezorgt een informatiepakket bij alle huishoudens in Putten over de huis-aan-huis inzameling van plastic verpakkingsafval

De gemeente Putten start op vrijdag 9 januari 2009 met de huis-aan-huis inzameling van plastic verpakkingsafval.

In 2008 zijn de Nederlandse gemeenten begonnen met het treffen van voorbereidingen voor de gescheiden inzameling van plastic verpakkingsafval. In Putten konden inwoners al plastic inleveren op het afvalbrengstation, maar vanaf vrijdag 9 januari 2009 gaat de gemeentelijke reinigingsdienst het plastic verpakkingsafval huis-aan-huis ophalen. 

Vanaf vrijdag 9 januari 2009 kunnen inwoners lege plastic verpakkingen zoals dranken­flesjes, shampoo- en wasmiddelenflacons, apart aanbieden in een speciale afvalzak voor plastic verpakkingsafval.

Het afval mag ongewassen, eventueel met dop, in de speciale afvalzak. Daarbij is wel van belang dat het verpakkingsmateriaal leeg is en dat er geen papier, karton of (aluminium) folieresten meer aan zitten. De huis-aan-huisinzameling geldt uitsluitend voor plastic verpakkingsafval. Dus geen andere plastic/kunststof producten, want daarmee wordt de recyclemogelijkheid van het ingezamelde afval verstoord. 

Inclusief Gresbo Post zal begin december bij alle huishoudens een informatiepakketje bezorgen met de regels voor het aanbieden van het plastic verpakkingsmateriaal, een overzicht met de wijkindelingen/inzameldata, een lijst met ‘wat wel en wat niet’ en tien afvalzakken.

Vanaf eind januari/begin februari 2009 zijn de afvalzakken voor plastic verpakkingsafval te koop bij de bekende verkoopadressen. De kosten bedragen € 0,10 per afvalzak (10 zakken op één rol). 

Overige (harde) kunststoffen, zoals emmers, speelgoed, tuinstoelen, e.d. kunnen de in­woners tegen betaling (€ 1,20 per 10 kg) inleveren bij het gemeentelijke afvalbrengstation aan de Hoge Eng-West 5. Openingstijden afvalbrengstation: woensdag van 13.00 tot 16.00 uur en zaterdag van 08.30 tot 12.30 uur. 

Het doel van de gescheiden inzameling van plastic verpakkingsafval is het verminderen van de hoeveelheid plastic in de verbrandingsovens, en daarmee de uitstoot van CO2. Ingezameld plastic wordt niet verbrand, maar verwerkt tot grondstof voor nieuwe producten zoals verpakkingsmateriaal, autodashboards, mobiele telefoons, tennisballen en fleecetruien (van afval naar grondstof).

Bovendien hoeven inwoners die het plastic verpakkingsafval afzonderlijk aanbieden, minder blauwe restafvalzakken te kopen. Dit is een directe besparing op hun afvalkosten.

Meer informatie bij de Gemeente Putten
Gemeentevoorlichting
telefoon 0341-359666