Gerrit: de gouden kracht van Museum Elburg

Hij maakt complete interieurs en zoekt met een enorme geestdrift en kennis van de historie naar passende attributen.


03-07-14 - Wat zijn ogen zien, kunnen zijn handen maken. Dat gaat nu eens helemaal op voor Gerrit van Kolthoorn, die zorg draagt voor de praktische uitvoering van een grootscheepse herinrichting van het Museum Elburg.

De geboren en getogen Elburger werkte jarenlang in de bouw, eerst in het vrije bedrijf en later bij Inclusief Gresbo, totdat hij 13 jaar geleden gedetacheerd werd bij het museum als facilitair medewerker.

Jobcoach Addie ten Have die Gerrit vanuit Inclusief Intervens begeleidt: “De vakkennis en ervaring die hij had opgedaan in de bouw kon hij hier perfect combineren met zijn grote passie voor de historie. Het is geweldig om te zien hoe hij betekenis kan geven aan dit museum. Als jobcoach zoek je altijd de perfecte match tussen werkgever en werkzoekende. Dat lijkt hier helemaal gelukt te zijn.”

Gerrit van Kolthoorn: “Dit is echt mijn droombaan, waarbij ik tentoonstellingen op- en afbouw, schilder, timmer en metselwerk doe, maar ook help bij de herinrichting van het museum. Een geweldige operatie waarbij we de historie nog meer tot leven willen brengen!”

De lijn die museumdirecteur Anne-Marie van Hout heeft gekozen is een meer thematische indeling met aansprekende thema’s zoals bedrijvigheid, visserij, rechtspraak, religie en weldoeners. Tevens is er een aparte ruimte voor wisselende tentoonstellingen in de dubbelkapel. De herinrichting is een meerjarenplan waarbij de ruimtes één voor één worden aangepakt om bezoekers niet al te veel te belasten en omdat het budget nu eenmaal beperkt is.

Anne-Marie van Hout: “Gelukkig kan Gerrit van Kolthoorn zelf heel veel. Hij maakt complete interieurs en zoekt met een enorme geestdrift en kennis van de historie naar passende attributen”.

Het museum bezit ook een collectie nautische instrumenten van vice-admiraal Van Kinsbergen, de man die in 1781 grote bekendheid kreeg na de zeeslag bij de Doggersbank. De beroemde zeevaarder is met een wassen beeld vereeuwigd, geplaatst in een scheepsinterieur datGerrit baseerde op het fregat Argo. Ook een maquette van het oude Elburg rond 1650, opgesteld in een aparte zaal, is van zijn hand.

Museum Elburg is gevestigd in het 15e eeuwse Agnietenconvent en is een bezoek zeker waard. En misschien ziet u Gerrit van Kolthoorn wel aan het werk!  U kunt de voormalige kloosterpanden bezoeken, inclusief de bijzondere, middeleeuwse dubbelkapel. Vanaf de kloostertuin heeft u een prachtig zicht op het klooster. Van het oude stadje Elburg is nog veel bewaard gebleven. Veel van de straten en steegjes ademen nog de sfeer van de middeleeuwen. De Vischpoort, kazematten en muurhuisje behoren eveneens tot het museum.

 

Museum Elburg
Jufferenstraat 6-8
8081 CR Elburg
tel: 0525 - 681 341 (di t/m vrij 8.00 - 17.30)
email: info@museumelburg.nl

 

Op de foto van links naar rechts: Gerrit van Kolthoorn, Addie ten Have en Anne-Marie van Hout. Wilt u informatie over detacheringen, neem dan even contact op met Addie ten Have, tel. 0341 – 565 400.


Deel dit: