Grote opkomst bij geslaagd Inclusief Event van de Inclusief Groep

Gemeenten moeten zorgen voor een passende werkplek of zinvolle dagbesteding voor mensen die dat niet op eigen kracht kunnen. Een klus die we niet kunnen klaren zonder daar de kennis, kunde en mogelijkheden van de Inclusief Groep in te betrekken.


14-02-14 - Gemeenten moeten zorgen voor een passende werkplek of zinvolle dagbesteding voor mensen die dat niet op eigen kracht kunnen. Een klus die we niet kunnen klaren zonder daar de kennis, kunde en mogelijkheden van de Inclusief Groep in te betrekken.

Laten zien wat je allemaal in huis hebt en de samenwerking en verbinding zoeken met anderen in de regio. Dat was het doel van het Inclusief Event van de Inclusief Groep op donderdag 13 februari. Op de uitnodiging waren circa 130 gasten afgekomen, waaronder ondernemers, bestuurders en politici. Aan het eind van de middag lanceerde de landelijke organisatie De Normaalste Zaak een nieuwe regionale afdeling voor de Veluwe.

Na een kort welkom door directeur Marjo Gruisen werden de gasten rondgeleid op de verschillende afdelingen zoals Verpakken & Montage, Electro-montage, Schoonmaak, Groenvoorziening, Post, Magazijn en Schilderwerken. 

Daarbij vertelden de medewerkers van de afdeling zelf over hun werk, wat ook wel spannend was. Christien van de Afdeling Post: “Na wat omzwervingen ben ik hier helemaal op mijn plek. Ik heb hier trainingen kunnen volgen om mezelf te ontwikkelen en doe met veel plezier de administratie”. Na afloop van haar verhaal was er applaus.

 

Opleidingen
De Inclusief Groep biedt werkplekken en trajecten aan mensen die door een (tijdelijke) beperking een afstand tot de arbeidsmarkt hebben. Er werken in totaal 1.000 mensen waarvan er 250 zijn gedetacheerd bij bedrijven op de Veluwe. De Inclusief Groep heeft een breed netwerk van zo’n 200 werkgevers in de regio en zo’n 600 actieve klanten. Jaarlijks volgen circa 200 medewerkers een opleiding op het gebied van taal- en rekenen, omgaan met geld, VCA, AKA etc.

Onzekere tijd
Tijdens het Inclusief Event klonk er veel waardering en enthousiasme voor de Inclusief Groep. Maar met de komst van de Participatiewet breekt er ook een onzekere tijd aan. Want in 2015 verdwijnt de Wet Sociale Werkvoorziening. Daarmee gaat ook de deur naar de sociale werkvoorziening grotendeels dicht. Vraag is dan wat gemeenten gaan doen. 

Toekomst
Als het aan Gert van den Berg, lijsttrekker van de Christen Unie en wethouder in Nunspeet ligt, blijft de rol van de Inclusief Groep ook in de toekomst bestaan. “De Inclusief Groep draait goed. Daar mogen we blij mee zijn, want bij verlies draaien we daar als gemeenten voor op. De 7 gemeenten (Nunspeet, Harderwijk, Ermelo, Oldebroek, Elburg, Nijkerk, Putten) zijn namelijk via de Regio Noord-Veluwe eigenaar van de Inclusief Groep. Het komt erop neer dat gemeenten moeten zorgen voor een passende werkplek of een zinvolle dagbesteding voor mensen die dat niet op eigen kracht kunnen. Een stevige klus die we niet kunnen klaren zonder daar de kennis, kunde en mogelijkheden van de Inclusief Groep in te betrekken”.
Wethouder Carlo van Dijk van Oldebroek twitterde: Het is dan ook een (ons) prachtbedrijf!

De Normaalste Zaak start regionale afdeling
Aan het slot van de rondleiding kregen de gasten een nieuwtje, want de landelijke organisatie De Normaalste Zaak start binnenkort met een regionale afdeling voor inclusief ondernemen op de Veluwe. Hiervoor organiseert de Normaalste Zaak in mei de eerste bijeenkomst samen met de Inclusief Groep. Doel is om samen met werkgevers in de regio meer mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt aan het werk te helpen en het gedachtengoed van inclusief ondernemen via werkgevers/ambassadeurs verder uit te dragen.

Foto’s zijn gemaakt door André ter Velde.


Deel dit: