Manager André Smit van GAMMA Ermelo: “Iedereen verdient een kans!”

Iedereen verdient een kans!


06-11-13 - De GAMMA als bouwmarkt is in Ermelo wel bekend, maar dat de bouwmarktmanager André Smit ook tijd wil investeren in mensen met een afstand naar werk, is iets wat niet iedereen weet.

En toch is André keer op keer bereid om zijn winkelvloer open te stellen voor mensen die moeite hebben met het vinden van een reguliere baan. Of dit nu iemand is met ADHD, psychische klachten of met een lichamelijke beperking, dat speelt voor hem geen rol. André: “In principe betreft het leerwerkplekken, maar het is ook al twee keer voorgekomen dat wij een kandidaat met een afstand tot werk een contract konden aanbieden. Johan is zo iemand. Hij verdiende zijn contract door in zichzelf te investeren.”
De samenwerking tussen de GAMMA en Inclusief Intervens bestaat al enkele jaren en de arbeidsconsulent Christèl Zeldenrust is erg tevreden over de mogelijkheden die André kan bieden. “Het begeleiden van mensen met een afstand tot werk is een pittige klus en vergt veel tijd. Soms komen dingen ook niet van de grond, maar André staat altijd open om deze klus aan te gaan met de kandidaten die ik of collega’s aanbieden.”
André: “Ik verwacht wel dat de mensen die hier komen zich houden aan mijn regels. Ik laat ze immers toe binnen de winkel en alle medewerkers moeten op de hoogte zijn van wat ze kunnen verwachten. Natuurlijk moet ik ook de voortgang bewaken en dat doe ik middels gesprekken met de kandidaat en de consulent van Inclusief Intervens. Het is een prachtig gezicht als je ziet dat iemand na een tijdje in staat is om zelfstandig klanten te helpen en ritme en structuur krijgt in zijn leven. Ik vind dat wij als ondernemer ook een sociale plicht hebben naar de samenleving toe. Wij verdienen daar immers onze boterham.” 
Het gaat helaas niet altijd goed. Christèl: “Soms is de afstand naar werk zo groot dat na een aantal weken of maanden duidelijk wordt dat een kandidaat eerst nog aan andere zaken moet werken. Uiteraard is dat teleurstellend, maar als een nieuwe kandidaat zich aanmeldt, staat de deur bij André altijd open en dat is prettig.”
André vult aan: “Iedere kandidaat is weer een uniek mens. Het kan niet zo zijn dat we nieuwe kandidaten veroordelen vanwege het mislukken van een voorganger. Het wordt een gevaarlijke situatie als we hele groepen over één kam gaan scheren. Daarom krijgt iedere kandidaat die via Inclusief Intervens bij ons wordt aangeboden een kans. Christèl weet inmiddels welke kandidaten we wel kunnen begeleiden en bij welke kandidaten de aard van het werk niet past.”
GAMMA Ermelo is duidelijk een bouwmarkt die het begrip ‘bouwen’ een bredere betekenis heeft gegeven. En Intervens maakt graag gebruik van de mogelijkheid om met de GAMMA een verschil te maken in iemands leven. André (met een knipoog): “Mooi hè…”