Participatiehuis Oldebroek officieel geopend


27-09-18 - Met het plaatsen van een handafdruk opende Wethouder Liesbeth Vos – van de Weg vandaag officieel het Participatiehuis Oldebroek. Dit is een plek waar mensen actief werken aan hun volgende stap naar (weer) betaald werk of andere sociale activiteit.

Wethouder Vos: “Ik ben blij met de realisatie van het Participatiehuis in Oldebroek. Iedereen telt mee en doet mee, dat is het uitgangspunt. Met de trajecten die we bieden in het Participatiehuis dragen we daaraan bij. Als het nodig is helpen we hier mensen een belangrijke stap te zetten naar betaald werk; laagdrempelig en lokaal. Het is het mooi dat het Participatiehuis goed bereikbaar is voor iedereen. Je kunt je er zelfstandig naar toe komen, bijvoorbeeld met het openbaar vervoer of de fiets. Dat is al een belangrijk leermoment.” 

Werken leer je door te werken

Het Participatiehuis is onderdeel van de organisatie Inclusief Intervens. Op de opening sprak unitmanager Karin van Voorst de aanwezigen toe. “Het Participatiehuis is geen losstaand initiatief, maar een eerste stap richting werk. Dat kan binnen de infrastructuur van Inclusief Groep en bij bedrijven en organisaties in Oldebroek. Belangrijk is dat we vanaf de start doelgericht werken waarbij onze visie centraal staat: Werken leer je door te werken.”

Ook was er een rondleiding door het Participatiehuis, deelnemers vertelden over hun werkzaamheden of traject.

Boom

Het Participatiehuis is sinds juli dit jaar in bedrijf. Momenteel wordt de laatste hand gelegd aan de inrichting van het pand aan de Elzenweg 3. Zo is er ter versiering een grote boom geschilderd aan de binnenkant van de roldeur. De bladeren van de boom worden gevormd door een handafdruk van mensen die verbonden zijn met het Participatiehuis. Wethouder Vos plaatste als openingshandeling de eerste handafdruk. “Een goede handdruk zorgt voor een juiste indruk. Dat geldt voor iedereen en aan de mogelijkheid om een goede indruk en bijdrage te leveren in de samenleving wordt hier hard gewerkt. Daarmee feliciteer ik ons allemaal.”

Wennen aan een werkomgeving 

Het is niet voor iedereen mogelijk om direct een betaalde baan te krijgen en te houden. Sommige mensen hebben daar iets meer hulp en begeleiding bij nodig. Bij het Participatiehuis kunnen mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt verschillende activiteiten en programma’s volgen, om zo in een veilige omgeving te wennen aan een werkomgeving of bijvoorbeeld werkritme op te doen. Iedere kandidaat heeft een individueel traject. Hierdoor zetten zij een volgende stap om weer actief deel te nemen aan een werkend bestaan of sociale activiteit.