PuurDichtbij: Duurzamer, lekkerder en eerlijker

"Elke ochtend haalt Benno de bestellingen kraakvers op bij de aangesloten boeren"


05-10-15 - Vorig jaar startte de Puttense ondernemer Jankees van Baardewijk in Putten en Ermelo met PuurDichtbij. Inmiddels staat de verrijdbare kraam ook in Harderwijk en Amersfoort. Het gaat om dagverse producten, zó bij de boer opgehaald door Benno Helderman, gedetacheerd vanuit Inclusief Intervens.

Consumenten kiezen steeds vaker voor duurzaam voedsel. Jaarlijks neemt de omzet met zo’n 10% toe. Ongeveer vier op de tien Nederlanders zegt bewust voedsel te kopen dat in Nederland is geproduceerd. Met het project PuurDichtbij is de Puttense ondernemer Jankees van Baardewijk ingesprongen op deze trend. Hij startte in juni 2014 met een verrijdbare marktkraam in Putten en Ermelo. Inmiddels staat de kraam ook in Harderwijk en Amersfoort. “We zijn PuurDichtbij nog volop aan het ontwikkelen. Sinds deze week kun je direct via de website bestellen. Ik vind het mooi om zo stap voor stap door te bouwen aan deze directe manier van eten!”

Initiatiefnemer Jankees van Baardewijk wijst naar de groenten: “Kijk, die sla stond vanochtend nog op het land. Elke ochtend haalt Benno Helderman de bestellingen kraakvers op bij de aangesloten boeren. Diezelfde middag nog brengt hij de producten naar de woonwijken, waar deelnemers hun producten zelf uit de kratten pakken. Klanten bestellen via een app rechtstreeks bij de verschillende boeren uit de buurt”.

Benno staat met de afhaallijst alle deelnemers op te wachten. Af en toe helpt hij met wegen. Jankees van Baardewijk: “Via Inclusief Intervens kwam ik in contact met Benno. Hij is bij ons gedetacheerd. Zijn jobcoach Sandra Mölling zorgt voor wat ondersteuning. En het gaat erg goed. Veel klanten lopen weg met Benno, zeker als ze hem eenmaal kennen. En voor ons is het logisch omdat het past in onze visie van sociaal en duurzaam.”

Jankees van Baardewijk is de grondlegger van Burgernet, het netwerk op het gebied van veiligheid waar inmiddels 1,5 miljoen burgers aan deelnemen. Vervolgens zette hij Zorgalert voor de zorgsector op. Inmiddels richt hij zich helemaal op PuurDichtbij.

“Ons dagelijks eten is vaak niet erg duurzaam. Wel 95% van ons eten komt uit alle delen van de wereld. Zelfs de Hollandse groenten hebben binnen Nederland vaak al honderden kilometers afgelegd voor ze op ons bord liggen. Terwijl bij de meeste mensen een boer in de buurt woont die dezelfde gewassen verbouwd. Het bedrag dat wij Nederlanders doorgaans voor ons verse voedsel betalen, gaat vooral op aan transport, koeling en overslag en de vele handjes die nodig zijn om al die overbodige handelingen te verrichten. De boer, die het meeste werk verricht, houdt gemiddeld maar 15% van de verkoopprijs over. Wij wilden duurzame producten uit de buurt, waar de boer een eerlijke prijs voor krijgt, zodat wij verser, duurzamer en eerlijker eten hebben”. Zie voor informatie en standplaatsen: www.puurdichtbij.nl

Inclusief Intervens is als arbeidsbemiddelingsbedrijf onderdeel van de Inclusief Groep. De Inclusief Groep heeft op de Veluwe eigen sociale ondernemingen waar 700 mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt werken in de groenvoorziening, post/digitaliseren, schoonmaak, verpakken/montage, schilderwerken en flexpool. Zij krijgen naast passend werk ook begeleiding en scholing. Daarnaast heeft de Inclusief Groep een groot netwerk van werkgevers in de regio waar 260 mensen gedetacheerd zijn.

Voor informatie over detacheringen kunt u contact opnemen met Sandra Mölling, tel. 0341-274111. Zie ook www.inclusiefgroep.nl.