Sinds februari draait het project Care&Work, een samenwerkingsproject van Careander en Inclusief Groep. Care&Work is gevestigd op de hoofdlocatie van Inclusief Groep in Nunspeet. De mensen die bij Care&Work aan het werk zijn, krijgen een traject op maat aangeboden met als doel te onderzoeken of zij door kunnen groeien naar betaald werk of dat arbeidsmatige dagactiviteiten (werk zonder salaris, maar met uitkering) meer passend is. Na een veilige start bij Care&Work kunnen de kandidaten binnen het gebouw van Inclusief Groep stagelopen. De kandidaten worden aangemeld door de gemeenten.

En dit is een succes! Van de 12 kandidaten die er nu zijn bij Care&Work, lopen 9 kandidaten één of meerdere dagdelen stage op één van de afdelingen binnen Inclusief Groep. Hieronder leest u enkele ervaringen.

‘Een betaalde baan en eigen auto, dat wil ik graag’
Marco R. is in het voorjaar gestart bij Care&Work, nadat hij meer dan 9 jaar thuis heeft gezeten. Nu, een half jaar later, loopt hij stage bij Karwei in Harderwijk voor 3 dagen per week! Marco R. kwam binnen met een laag zelfbeeld en weinig zelfvertrouwen. Nu zie je hem stralen als hij vertelt over zijn werk. Hij is blij dat hij weer werkt en onder de mensen is: ‘Ik wil heel graag een betaalde baan, zodat ik salaris ontvang en een eigen autootje kan kopen.’


Thuis zitten geen optie
Marco T. is net 18. Tijdens zijn schooltijd en de schoolstages was duidelijk geworden dat het lastig zou zijn om zelf werk te vinden en te behouden. Thuis zitten was voor hem echter geen optie. Hij wilde werken aan zijn toekomst en zag bij de gemeente de flyer van Care&Work. Nu werkt hij bij Care&Work en 4 middagen op een unit V&M bij Inclusief Groep. ‘Doordat de mensen bij Care&Work allemaal in hetzelfde schuitje zitten, voelen we ons verbonden met elkaar. We begrijpen elkaar en weten waar we het over hebben. Dat is een fijn en veilig gevoel.’

Duidelijkheid en rust
Henrike ging na school werken bij PostNL. Ze vond het leuk werk, alleen het tempo was voor haar te hoog. Ook zij kwam bij Care&Work terecht. Werken bij de receptie leek haar een uitdaging, dus ging ze dit proberen. Helaas lukte dit niet. Henrike heeft behoefte aan duidelijke werkopdrachten en een rustige werkomgeving en bij de receptie is dit lastig te organiseren. Nu loopt ze stage bij de unit Post en doet ze administratief werk. Daarnaast helpt ze ook mee bij het sorteerproces. Wie weet is een baan als postbode bij Inclusief Groep wel de volgende stap!

Als een vis in het water
Justin is een jongen van 18 en kwam in maart bij Care&Work. Zijn dag- en nachtritme was redelijk verstoord, omdat hij al een langere periode thuis zat. Op tijd komen en weer structuur aanbrengen in zijn dagritme was lastig, maar na enkele maanden ging dit steeds beter. Hij werkt nu 4 hele dagen in het magazijn van Inclusief Groep en hij straalt! Hij voelt zich als een vis in het water! Zijn collega’s in het magazijn zijn erg blij met hem. Op dit moment wordt gekeken of hij een opleiding kan gaan volgen om zijn heftruckcertificaat te behalen.

Horecabloed
Johanna is een vrouw van 37 jaar en woont sinds april in Nunspeet. In mei kwam ze terecht bij Care&Work, maar ze wist al snel dat ze wilde gaan werken in het bedrijfsrestaurant, omdat ze dat in het verleden ook heeft gedaan. En als Johanna iets wil, dan gaat ze er volledig voor! Dat is tevens ook haar valkuil, want hierdoor is het in het verleden vaak fout gegaan. Johanna vindt het lastig om haar energie goed te doseren. Samen met de begeleiders van Care&Work wordt hier aan gewerkt. Johanna werkt nu met heel veel plezier 4 dagdelen in het bedrijfsrestaurant. Hier maakt ze broodjes klaar en werkt ze in de spoelkeuken.

Nut en Noodzaak

Door de expertise van Careander en Inclusief Groep te bundelen en de handen ineen te slaan, is er een oplossing gecreëerd voor een ontwikkelgerichte vorm van arbeidsmatige activiteiten.
De kandidaten kunnen vanuit de veilige omgeving van Care&Work, waar begeleiders van Careander aanwezig zijn voor de zorgvraag, stagelopen op de verschillende afdelingen van Inclusief Groep. Hier kunnen zij zich oriënteren op andere werkzaamheden, ervaren hoe er op andere afdelingen wordt gewerkt en zich meer ontwikkelen richting loonvormende arbeid. Om de kandidaten te ondersteunen op de stageplek, is een jobcoach van Inclusief Groep betrokken bij dit project. En dat deze werkwijze loont, laat zich zien in bovenstaande voorbeelden.