In Zeewolde hebben de medewerkers van Staatsbosbeheer bijna 3 jaar geleden hun deuren én armen geopend voor 10 medewerkers uit de regio met een afstand tot de arbeidsmarkt. Sommigen hadden reeds ervaring in het groen. Anderen hadden een hele andere achtergrond.

Deze medewerkers zijn in dienst van Binnenwerk (*) en hebben hun eigen werkbegeleider van Binnenwerk. Maar zij dragen wél kleding van Staatsbosbeheer, ze rijden in auto’s van Staatsbosbeheer en ze werken soms samen met hun collega’s van Staatsbosbeheer.

Staatsbosbeheer heeft bewust gekozen voor deze benadering

Op deze manier voelen de medewerkers geen onderscheid. Ze zijn onderdeel van het team en worden ook op die manier gezien. En dát is hoe Binnenwerk werkt. Binnenwerk zorgt er namelijk voor dat mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt een baan vinden binnen de Rijksoverheid. Dit doen zij in teamverband, met een vaste jobcoach en leidinggevende.

De medewerkers in Zeewolde zijn van grote toegevoegde waarde

Het team heeft vorig jaar meer dan 10.000 bomen geplant. Daarnaast snoeien en zuiveren ze jonge planten, onderhouden ze recreatieve voorzieningen, maaien ze, monitoren en onderhouden ze rasters en worden ze ingevlogen voor ad hoc klusjes.

Inclusief Groep verzorgt de jobcoaching in Zeewolde – en nu ook Biddinghuizen

Om de week is de jobcoach de hele dag aanwezig om extra ondersteuning te bieden aan de werknemers. Soms heeft iemand hulp nodig omdat hij vanwege zijn beperking vast loopt, omdat de dynamiek van de groep erom vraagt, of omdat iemand een extra duwtje in de rug nodig heeft. Er is veel overleg met de werkbeleider om ervoor te zorgen dat de plaatsing duurzaam blijft.

Zeewolde is een prachtig voorbeeld van hoe de Participatiewet bedoeld is

De goede samenwerking tussen alle partijen is een groot succes. De lijntjes zijn kort. En niet alleen in Zeewolde werkt deze formule van Binnenwerk. Ook op andere locaties in Nederland vinden steeds meer mensen met een doelgroep indicatie een baan die past bij hun mogelijkheden.

(*) Binnenwerk is onderdeel van O&P Rijk, ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijkrelaties. Sinds de start eind 2016 hebben al ruim 500 mensen nuttig en duurzaam werk in teamverband gevonden. Denk aan gebouwassistentie, p-dossiers opschonen, archiefbewerking en bos- en natuurbeheer. Het gaat om structureel werk met een vaste leidinggevende en jobcoach waarbij Binnenwerk gemandateerd werkgever is namens opdrachtgevers. Begin 2023 zijn er ruim 60 Binnenwerk-teams in heel Nederland. Zij werken in Rijkspanden of in de natuurgebieden van Lauwersoog tot Vijlen. Het aantal teams groeit intussen door.