Maandag 27 februari was er een korte werkonderbreking bij Inclusief Groep op de locatie Nunspeet. De vakbonden CNV en FNV hadden dit in overleg met Inclusief Groep georganiseerd.

Meer loon en hogere reiskostenvergoeding

De bonden vinden namelijk dat er meer geld moet komen voor de mensen die vallen onder de cao SW en de cao Aan de Slag. Van dat geld moeten de lonen en reiskostenvergoeding omhoog. Die zijn nu veel te laag.

Begrip voor de werkonderbreking vanuit directie

De directie van Inclusief Groep begrijpt dat de bonden deze cao’s op deze punten willen aanpassen. Zij zien en horen ook de verhalen van medewerkers die bijna niet meer rond kunnen komen. Inclusief Groep is alleen niet de partij waarmee de bonden onderhandelen. De cao SW en cao Aan de slag worden landelijk afgesloten door de VNG. Dit is de Vereniging van Nederlandse Gemeenten.

Ook de politiek was aanwezig bij de werkonderbreking

Wethouders Sarath Hamstra uit Ermelo en Wichert Stoffer uit Nunspeet waren ook aanwezig. Zij begrijpen de vraag om meer loon en een verhoging van de reiskostenvergoeding van deze cao’s. De vraag is alleen wie het moet betalen. De gemeenten hebben niet genoeg financiële middelen. Zij willen dat er vanuit het Rijk (dus landelijk) meer geld komt naar de gemeenten om dit te betalen.

Vanuit de Tweede Kamer was Hilde Palland namens het CDA aanwezig

‘Voor de gemeenteambtenaren is er een nieuwe CAO geregeld door de VNG. Maar er kwam geen verhoging voor sociale werkvoorzieningsbedrijven. Dat is een andere groep, maar daar moeten we vanuit Den Haag naar gaan kijken.’ Zij beloofde de medewerkers het onder de aandacht te brengen van de minister.

Om 10.00 uur gingen de medewerkers weer aan het werk. Vanuit hun is een duidelijk signaal afgegeven naar de VNG en Den Haag. Een signaal waar de directie, en de bestuurders die aanwezig waren, alle begrip voor hebben.