Wim duikt weg achter een schap als ik de Boni Hooglanderveen binnen loop. Zodra ik naast hem staat, veinst hij verbazing en doet hij verrast alsof hij mij voor het eerst ziet. Want zo is Wim …. Een man die grapjes maakt met zijn collega’s en klanten en dat het liefst de hele dag!

Wim zit goed in zijn vel én op zijn plek bij de Boni. Dat was niet altijd zo, weet zijn leidinggevende William die hem tot dit punt heeft gebracht: ‘Wim gooide snel het bijltje erbij neer en had een hoog ziekteverzuim. Het leek alsof hij in het begin alles van zich afduwde en niet echt onderdeel wilde zijn van het team. Het is een boom van een vent, maar zo gedroeg hij zich niet. Het heeft heel veel geduld en energie gekost om hem te krijgen waar hij nu staat.’

Taken erbij
Want Wim werkt nu fulltime bij de Boni en heeft er naast het vakken vullen, schoonmaken en vrachtwagen lossen allerlei taken bij gekregen. Hij mag nu zelfs acties in de computer zetten, bij de service balie helpen, bestellingen doen en de kopstellingen inrichten. Rond de jaarwisseling verkleedt hij zich als kerstman en maakt hij erwtensoep voor de klanten of bakt hij oliebollen. En Wim stapt ook gewoon op zaterdag in de auto om naar een nieuw filiaal te kijken wat net geopend is om dan vol goede ideeën weer terug te komen naar Hooglanderveen.

Moorkop
Een wereld van verschil vergeleken met een jaar geleden. Wim: ‘Het gaat nu goed, omdat ik vrijheid ervaar in een fijn team en omdat William me alles wil leren.’ William: ‘Dat moet met kleine stappen en soms gaan er ook dingen mis. Onlangs had Wim veel te weinig besteld van een actie product. We hebben toen samen gekeken naar de oplossing en die was uiteindelijk dat Wim naar het DC heeft gebeld, met de auto de rest van de bestelling is gaan halen en voor de telefoniste een moorkop had meegenomen omdat ze zo vriendelijk had geholpen. Dat is nou verantwoordelijkheid nemen en meedoen!’

Trots
Wim lacht verlegen als William zo over hem praat, maar hij verdient deze complimenten. Hij voelt zich thuis bij Boni en het lijkt of hij het werk en alles wat daarbij komt kijken heeft omarmd. Hij klaagt niet over de minder leuke klusjes, maar doet ze gewoon. Hij meldt zich niet meer zomaar ziek, maar komt naar het werk omdat hij daar afleiding vindt en zijn collega’s hem er doorheen slepen. Hij is een werknemer geworden waar zijn collega’s op kunnen rekenen en waar de klanten alles aan kunnen vragen. Hij is een werknemer geworden waar iedereen met recht trots op kan zijn.